Frisbeegolf

 

FrisbeeGolf

OulujokilaaksonGolfin läheisyyteen on avattu kaikille avoin frisbeegolf-rata, jossa reitin varrella on 10 liputettua maalikoria. Rata sijaitsee vaihtelevassa, mutta helpossa maastossa ja sen kokonaispituus on 889 m Par 33. Yksittäisten väylien pituudet vaihtelevat 43 – 182  m välillä. 

Pelimaksut:  3€  Pelimaksuun sisältyy: pelikortti
Vuokraus, 1€ lla 3 vuokrakiekkoa.
(Mikäli kiekko häviää, 15€)

Kentän vieressä on kahvila ja wc:t.

Yleistä frisbeegolfista

Frisbeegolf on nimensä mukaisesti golfia frisbeellä. Lajin perusperiaate on sama kuin perinteisessä golfissa. Frisbeegolfradan suorittamiseen käytetään mailan ja pallon sijaan erilaisia Frisbee- eli liitokiekkoja ja reiän sijaan kohteena on metallinen maalikori.

Frisbeegolfista on kehittynyt lyhyessä ajassa koko perheen harrastus ja suosittu kesäpäivien ajanviete. Yksi merkittävä syy frisbeegolfin suosion kasvuun on lajin edullisuus: harrastamisen alkuun pääsee jo muutamalla frisbeegolf-kiekolla. Frisbeegolfratoja perustetaan kymmeniä joka vuosi ympäri Suomen ja laji kasvaa nopeasti. Frisbeegolfia voikin pelata jo useilla sadoilla eri radoilla Hangosta aina pohjoiseen Lappiin. Frisbeegolfin harrastajia on Suomessa jo n. 80 000 ja määrä kasvaa joka vuosi. Laji soveltuu kaiken ikäisille, niin tytöille kuin pojille, miehille kuin naisille. Lajin syntymaassa USA:ssa frisbeegolfin harrastajia on n. 500 000.

Frisbeegolfin suosion kasvu piilee siinä, että se on edullinen koko perheen laji, jonka aloittaminen ei vaadi paljoa.”

 

Pelin tarkoitus

Frisbeegolfissa tavoitteena on suorittaa frisbeegolfrata alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Frisbeegolfissa väylien pituudet vaihtelevat 50 metristä aina yli 250 metriin. Golfista tutut par-tulokset vaihtelevat väylän pituuden mukaan par 2:n ja par 5:n välillä.

Frisbeegolf on yksilölaji, mutta sitä pelataan yleensä 3-4 hengen ryhmissä. Aloitusheitto suoritetaan sille merkityltä alueelta (tee). Seuraava heitto lähtee siitä kohdasta, johon edellinen heitto on pysähtynyt. Kullakin väylällä käytetyt heitot sekä rangaistusheitot lasketaan yhteen. Lopputulos on kaikkien reikien tulosten summa. Pienimmän tuloksen saanut pelaaja on voittaja.

 

Frisbeegolfin säännöt pähkinänkuoressa

Frisbeegolf-harrastus on helppo aloittaa ja sen perussäännöt nopea oppia. Alla tiivistelmä frisbeegolfin säännöistä, joilla aloittelija pääsee hyvin mukaan lajin pariin.

Pelin tarkoituksena on saada Frisbee mahdollisimman pienellä heittomäärällä aloituspaikasta maalikoriin.

Avausheiton jälkeen kauimpana korista oleva pelaaja jatkaa ensimmäisenä. Seuraava heitto suoritetaan siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Pelaaja heittää niin monta kertaa, kunnes Frisbee on maalikorissa.

Frisbeen irrottua kädestä, heiton saa astua yli. 10 metriä tai lähempää suoritettu heitto on putti. Sitä ei saa astua yli.

Väylä on pelattu loppuun, kun Frisbee on maalikorissa.

Voittaja on pelaaja, joka suorittaa radan pienimmällä määrällä heittoja.

Frisbeegolf on Spirit-laji – tärkeintä on pitää hauskaa!

Frisbeegolfin täydellisen sääntökirjan voit tulostaa Suomen frisbeegolfliiton sivuilta.

 

Frisbeegolfin etiketti

Frisbeegolfin aloittaminen on helppoa. Välineet ovat edullisia eikä golfin kaltaista greencardia vaadita. Jokaisen frisbeegolfia aloittelevankin harrastajan on kuitenkin syytä tuntea lajin etiketti. Näin yhteiselo harrastajien kesken sekä muiden ulkoilijoiden kanssa sujuu mukavasti ja ennen kaikkea turvallisesti. Alla tärkeimmät käyttäytymisohjeet, joita tulee noudattaa:

 

  • 1.Olet vastuussa heittämästäsi kiekosta.
  • 2.Varmista, ettei edessä ole ihmistä kun heität. Älä siis heitä, mikäli väylällä tai sen läheisyydessä on ihmisiä. Anna edeltävälle ryhmälle pelirauha.
  • 3.Ota huomioon muut alueella liikkujat. He eivät välttämättä tiedä olevansa väylällä. Tarvittaessa voit kohteliaasti pyytää heitä väistämään, mutta muista että heillä on yhtäläinen oikeus liikkua alueella.
  • 4.Myös pelikavereille ja läheisillä väylillä pelaaville on suotava pelirauha. Vältä turhaa melua ja liikehdintää toisen keskittyessä heittoonsa.
  • 5.Jätä rata hyvään kuntoon myös seuraaville. Sen minkä kannat mukanasi luontoon, jaksat myös tuoda takaisin – ethän jätä roskia maastoon.
  • 6.Radoilla on tarkoituksella esteitä. Jätä niin kasvit kuin ihmisen tekemät esteet rauhaan.
  • 7.Mikäli takaa tulee huomattavasti nopeammin pelaava ryhmä, heidät on kohteliasta päästää ohitse. Jos taas itse olet ripeämmin pelaavassa ryhmässä, voit ystävällisesti kysyä jos voisitte mennä hitaamman ryhmän ohitse.
  • 8.Palauta radoilta löytämäsi kiekot löytölaatikkoon tai omistajilleen.

Kattavamman etiketin löydät Suomen frisbeegolfliiton sivuilta.