Jalkapallogolf

Jalkapallogolf

Oulujokilaakson Golfin läheisyyteen on avattu kaikille avoin jalkapallogolf-rata, jossa reitin varrella on 10 ”maalia” eli halkaisijaltaan 52 cm liputettua reikää. Rata sijaitsee vaihtelevassa maastossa ja sen kokonaispituus on 747 m. Yksittäisten väylien pituudet vaihtelevat 25 -125  m välillä.

Pelimaksut:  5€
Pelivarusteet ja pallot: Pelimaksuun sisältyy: Pelikortti. Pelaaminen omalla pallolla sallittu.
Vuokrapallo 1€ ( omavastuu 15€ )

Yleistä jalkapallogolfista

Jalkapallogolfissa yhdistyy golfin sekä jalkapallon parhaat puolet. Pelissä on tarkoituksena potkia jalkapallo golfkenttää muistuttavan kentän läpi. Kentällä on reikä johon pelaajan on saatava pallo mahdollisimman vähin potkuin.
Jokainen jalkapallogolfkenttä on omanlaisensa eikä maailmasta löydy kahta samanlaista kenttää. Sitä, millainen kentän pitäisi olla, ei ole määritelty missään vaan jokainen saa rakentaa juuri sellaisen kentän kuin haluaa. Tämä tekeekin jalkapallogolfista ainutlaatuisen ja jännittävän lajin. Useimmiten radalla on 9 tai 18 reikää. Radalla on kuten golfissakin tiiausalueet, hiekka- ja muita esteitä sekä viheriö. Matkaa lähdöstä rei’illä on yleensä noin 50-250 metriä.
Jalkapallogolf on erittäin edullinen harrastus. Pelin luonteen vuoksi se soveltuu sekä lapsille että aikuisille. Jalkapallogolf onkin erinomainen koko perheen harrastusmuoto. Euroopasta jalkapallogolfkenttiä löytyy noin 40.

Pelin tarkoitus

Jalkapallogolfissa tavoitteena on suorittaa jalkapallogolfrata alusta loppuun mahdollisimman vähin potkuin. Jalkapallogolfissa väylien pituudet vaihtelevat 50 metristä aina 250 metriin. Golfista tutut par-tulokset vaihtelevat väylän pituuden mukaan par 3:n ja par 5:n välillä. Jalkapallogolf on yksilölaji, mutta sitä pelataan yleensä 3-4 hengen ryhmissä. Aloituspotku suoritetaan sille merkityltä alueelta (tee). Seuraava potku lähtee siitä kohdasta, johon pallo on pysähtynyt. Kullakin väylällä käytetyt potkaisut sekä rangaistuspotkut lasketaan yhteen. Lopputulos on kaikkien reikien tulosten summa. Pienimmän tuloksen saanut pelaaja on voittaja.

Jalkapallogolfin säännöt pähkinänkuoressa

Jalkapallogolf-harrastus on helppo aloittaa ja sen perussäännöt nopea oppia. Alla tiivistelmä jalkapallogolfin säännöistä, joilla aloittelija pääsee hyvin mukaan lajin pariin.
Pelin tarkoituksena on saada jalkapallo mahdollisimman pienellä potkaisumäärällä aloituspaikasta maalireikään.
Avauspotkun jälkeen kauimpana maalireiästä oleva pelaaja jatkaa ensimmäisenä. Seuraava potku suoritetaan siitä paikasta, mihin edellinen potkaisu pysähtyi. Pelaaja potkaisee niin monta kertaa, kunnes jalkapallo on maalireiässä.
Väylä on pelattu loppuun, kun jalkapallo on maalireiässä.
Voittaja on pelaaja, joka suorittaa radan pienimmällä määrällä potkuja.
Jalkapallogolf on Spirit-laji – tärkeintä on pitää hauskaa!

Jalkapallogolfin etiketti

Jalkapallogolfin aloittaminen on helppoa; välineet ovat edullisia, eikä golfin kaltaista greencardia vaadita. Jokaisen jalkapallogolfia aloittelevankin harrastajan on kuitenkin syytä tuntea lajin etiketti. Näin yhteiselo harrastajien kesken, sekä muiden ulkoilijoiden kanssa, sujuu mukavasti ja ennen kaikkea turvallisesti. Alla tärkeimmät käyttäytymisohjeet, joita tulee noudattaa.

  • 1.     Olet vastuussa potkaisemastasi pallosta.
  • 2.     Varmista, ettei edessä ole ihmistä kun potkaiset. Älä siis potkaise, mikäli väylällä tai sen läheisyydessä on ihmisiä. Anna edeltävälle ryhmälle pelirauha.
  • 3.     Ota huomioon muut alueella liikkujat. He eivät välttämättä tiedä olevansa väylällä. Tarvittaessa voit kohteliaasti pyytää heitä väistämään, mutta muista että heillä on yhtäläinen oikeus liikkua alueella.
  • 4.     Myös pelikavereille ja läheisillä väylillä pelaaville on suotava pelirauha. Vältä turhaa melua ja liikehdintää toisen keskittyessä potkuunsa.
  • 5.     Jätä rata hyvään kuntoon myös seuraaville. Sen minkä kannat mukanasi luontoon, jaksat myös tuoda takaisin – ethän jätä roskia maastoon.
  • 6.     Radoilla on tarkoituksella esteitä. Jätä niin kasvit kuin ihmisen tekemät esteet rauhaan.
  • 7.     Mikäli takaa tulee huomattavasti nopeammin pelaava ryhmä, heidät on kohteliasta päästää ohitse. Jos taas itse olet ripeämmin pelaavassa ryhmässä, voit ystävällisesti kysyä jos voisitte mennä hitaamman ryhmän ohitse.

Virallisemmat säännöt

Lataa viralliset säännöt Jalkapalogolfin virallset säännöt (pdf-tiedosto)